Tjänst!

Eftersom teknikutvecklingen gick vidare och krypteringen var knäckt så kunde man dela den musik man hade på sin dator med andra. Detta gjordes med hög intensitet på diverse fildelningstjänster på internet, tex ”Pirate Bay”. Att Sverige blev lite av ett centrum för fildelning berodde nog på att man enligt svensk lag fick göra kopior till vänner sen töjde nog fildelningstjänsten leverantörerna en hel del på vad en vän var. Användandet av Bit Torrents gjorde det nästan omöjligt att spåra källan till publiceringen.

Då fildelningstjänsterna till syvende och sist handlade om att tjäna pengar på andras arbete så kunde man aldrig ta dig ur den legala gråzon man befann sig i. Så även om man kunde stjäla innehållet så kunde man inte investera i nya finesser som gjorde det enklare att komma åt det som konsumenten ville ha, innehållet.

Det som syntes tydligt var att ganska få konsumenter var beredda att betala för ett helt album och att man tyckte att skivbolag och artister ville ha en orimligt stor del av kakan.
Apple såg detta och lyckades introducera ITunes där man kunde köpa enstaka låtar till rimliga priser.

Rätt snart kom kom Spotify med sin tjänst där konsumenterna betalade en månadsavgift och Spotify fördela pengarna till de olika Artisterna och Skivbolagen beroende på hur mycket olika innehåll efterfrågades.

Efter åratal av evolution verkar har vi en modell för digitaliserad Musik som gör både producenter och konsumenter tillräckligt nöjda. Från denna evolution borde flera bolag kunna plocka russin till sin egen digitalisering!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: