Trafiken blir säkrare

Bara dagar in i 2020 rapporterades det att det under 2019 dog 223 personer i trafikrelaterade olyckor. När jag tog körkort, 1987 dog det straxt under 800 personer. Det skulle kunna ses som en katastrof. Tänk, ett helt litet samhälle som har blivit helt utraderat i trafiken under året.
Eller så kan man se det som en fantastisk framgång, bara 223 döda jämfört med de 787 som dog 1987. Om man tänker på hur många fler bilar det finns idag så blir det ännu mer fantastiskt och som om det inte var nog så körs varje bil längre i snitt per år. Oberoende ur vilken synvinkel man ser på det så har det blivit mycket bättre med tiden.

Det finns flera olika faktorer till varför det är så mycket bättre än förr men viktigast är nog Nollvisionen som antogs 1997. Denna hånade Vision kändes nästan löjlig då, men idag har den förändrat vår syn på trafikolyckor. Trafikolyckor är inte något olyckligt ont som vi måste leva med, utan ett problem som ska lösas. Enligt visionens färdplan ska färre än 220 personer dö i trafiken nästa år, en minskning med 3 dödsolyckor under nästa år känns inte omöjligt. Kom igen, det fixar vi!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: