Har du också undrat hur det kommer sig att vi litar på att en papperslapp som det står 100 kronor på verkligen kan bytas mot andra varor värda 100 kronor?
Det har nog varken med själva lappen eller motivet att göra, utan vem som garanterar dess värde. Om du har svenska kronor är det Sveriges Riksbank som ska garantera värdet. Riksbankens ledning utses av Rikbanksfullmäktige som i sin tur utses av Riksdagen som vi invånare utser. Denna komplexa styrning finns endast till för att separera politik och pengar.
Men vad lovar de egentligen, knappast att de byter in lappen mot en förutbestämd mängd guld. Guldmyntfoten avskaffades nämligen 1931. Papperslappens värde styrs av att innehavaren tror på att att den kan bytas mot andra varor värda ungefär 100 kronor, det handlar helt enkelt om förtroende – det är som vilken religion som helst. Det finns inga 100 kronor om vi inte tror det.
Pengar är ju egentligen som vilken vara som helst, om ingen vill ge dig ungefär 100 kronor för din papperslapp så är den värd mindre än 100 kronor.
Vem är det vi tror på i fallet med svenska kronan? Det är ju faktiskt vår nation, vi invånare och vår ledning som slutligen ska se till att man får det man förväntar sig för vår papperslapp.
Pengar handlar egentligen om förtroende för utgivaren, tron att hen kan se till att mina 100 kronor är värda ungefär 100 kronor i morgon med. Så länge vi tror att det funkar, så funkar det. Om några tror att vi får mindre än hundra kronor så har vi inflation. Tappar tillräckligt många tron på valutan blir det som i Venezuela.
Det borde betyda att den som ger ut pengar är beredd att göra rätt mycket för att behålla vårt förtroende.