Företag!

Inget företag finns på riktigt, de är skapelser baserade på vår fantasi och tro. Ett företag är egentligen tron på att det ska leverera en viss vara i utbyte mot dina pengar. Det är även tron på att anställda och underleverantörer ska få ta del av dessa pengar i utbyte mot sina tjänster.

Risken för att köparna av företagets produkter och tjänster verkligen vill ha det som företaget levererar absorberas av aktieägarna. Aktieägarna i sin tur tror att att de, om företaget går bra, kan se fram emot framtida aktieutdelningar.

Ur den synvinkeln är ju faktiskt aktier ett perfekt instrument. En akties värde styrs till hundra procent av vad köparen av en aktie tror att hen ska få som utdelning och vad hen kan få betalt för aktien när den säljs. Detta administreras av börser och banker mot en ersättning.

Som det är just nu är denna administrationsavgift på tok för hög . När ”middle man” tar för sig för mycket i förhållande till sitt adderade värde så kommer nya spelare adressera marknaden. De kommer att pressa priset mot kostnaden för att leverera förväntat värde, förutsatt att de nya spelarna kan bygga ett förtroende hos köparna av det de gör.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

3 reaktioner till “Företag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: