Hur dyrt kan det vara?

Rättigheterna för Premier League har just säkrats av Nent Group för de kommande 6 säsongerna . Man tror att de betalat ca 1 miljard per säsong för rättigheten att sända Premier League. Rättigheten till att sända Premier League är sett som kronjuvelen bland internationella sporträttigheter.
Då köp av rättigheter knappast leder till en skyldighet att publicera sin affär så vi får göra en del antaganden för kunna gissa antal abonnenter som behövs för att rättfärdiga ett rätt högt rättighetspris.

Eftersom Sport bör vara en högmarginalaffär, så vi antar att Viaplay sport kan hålla en marginal på 75% på sin Sportservice. Detta ger isåfall att man behöver ca sex hundratusen abonnenter på sin sporttjänst. Det verkar tufft då hela Viaplay har 1,2 millioner abonnenter, men ändå Viaplay är starkt förknippat med sport. Det betyder att cirka 50% väljer paketet med sport och betalar 290 kr mer i månaden än om man bara köper plain vanilla (serier och film) 109 kr/ månad.

Om Nent väljer att sälja vidare en del av rättigheterna eller delar rättigheterna med andra spelare så blir det färre som behöver prenumerera på sportpaketet för att nå lönsamhet. Å andra sidan då har man ju inte monopol.

Och eftersom jag vill se fotbollen så är det väl bara att betala, det är ju ändå mycket bättre än förr, jag kan ju säga upp abonnemanget med omedelbar verkan. Om jag inte tycker att det är värt sin kostnad.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Hur dyrt kan det vara?

  1. Spot On ! Jag tycker att 290 kr/månaden är prisvärt. Det är riktigt bra tv och utbudet är enormt, tänk förr när tips-extra gick. Veckans riktiga höjdpunkt oavsett match. Idag har man alla matcher i superkvalitet. I mobilen, paddan eller den platta stora 75 tummarn hemma på väggen.
    Dessutom fritt från reklam. Konstigt att man betalar för reklam TV tycker jag.
    //Kalle

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: