Kvallitets TV

Ibland när jag ser äldre nostalgiska tv-klipp, så slår det mig hårt. Hur kunde vi titta på det här. Video kvaliteten är lika otät som ett stickningsarbete gjort i syslöjden. Programinnehållet håller i bästa fall barnprogramsnivå. Och då har vi bara pratat om innehållet, själva enheten som krävdes för att visa TV var unik för detta ändamål och behövde ett eget rum(TV-rummet) för att få plats.

Eftersom man sände samma innehåll från en punkt till en massa olika mottagare samtidigt på många olika ställen så fanns det inget alternativ till att vara överens om hur det som sändes skulle tolkas av mottagaren. Man var tvungen att hålla sig till en standard. I Sverige förenklades det hela av att det bara fanns en spelare som hade rätt att sända TV.
Kostnaderna för både innehåll och transmission betalades via skattenotan. Luktade monopol rätt lång väg.
Nyårsafton 1987 så hände något dramatiskt, TV3 började sända via satellite från London, baserat på Brittiska lagar. I och med det fick vi vår första TV kanal som inte finansierades eller kontrollerades av vår regering. I och med detta så var dammluckorna öppnade.
1991 fick vi t.o.m reklamfinansierad marksänd TV, TV4. Vi var inte sist med detta. Vi hann faktiskt före Albanien.

Att monopolet kunde stå emot så länge berodde inte bara på att vi svenskar var mycket fogligta, utan även på att teknikutveckling var dyrt och långsamt . Vi var och är ett litet folk som bor långt ifrån varandra och lång ifrån resten av världen.
På den tiden var det rätt lätt att upprätthålla ett monopol baserat på teknik.
Idag är teknikutvecklingen förhållandevis snabb så framtidens monopol byggs på innehåll.
Motkraften för att inte hamna i nya monopol är korta uppsägningstider. De förkortade uppsägningstiderna gör att vi konsumenter kan välja vilket innehåll som är värt våra pengar.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

2 reaktioner till “Kvallitets TV

 1. Det har ju, som du säger, verkligen hänt enormt mycket, tekniskt såväl som innehållsmässigt, sedan du blev SVT-konsument på 70-talet. Och ännu mycket mer sedan 50-talet då jag blev det. Kan du föreställa dig hur fantastiskt jag tyckte det var att se rörliga bilder hemma!!! Humle och Dumle, tex var fascinerande barnprogram trots att jag var tio! år.
  Och jag minns hur du storögt såg Beppe och hans god-nattsagor som tre/fyraåring!
  Vill med detta bara säga att det inte bara är tekniken som förändrats utan världen och vi med den!
  Eller kanske t.o.m. TEKNIKEN har förändrat OSS!
  Efter den första häpnaden förväntar vi ideliga förändringar!
  5G… och se’n!?!
  Gamla morsan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: