Aldrig bra pengar efter dåliga

I finansvärlden finns ett utryck som säger att ”man aldrig ska kasta bra pengar efter dåliga… ”.När det kommer till klimatförändringarna verkar detta vara helt förträngt. Vi uppmanas konstant att se klimatförändringarna som ett hot, Klimatförändringarna är inte ett hot. Klimatförändringarna skapar möjligheter utan motstycke. Dock är det många som inte ser att deras existerande verksamhet är behövd i en värld där målet är att minimera klimatförändringarna, snarare än att förbättra individens egna kortsiktiga position.

De som inte ser sig behövda är synnerligen mottagliga för FUD(Fear, Uncertainty och Doubt) och de som vill dölja sina dåliga investeringar sprider FUD i hopp att bromsa processerna som obevekligen kommer kommer att exponera redan gjorda misstag.

Ett tydligt exempel är hur TESLAS börsvärde med råge överstiger det kombinerade börsvärdet av GM och Ford. Vid en första anblick så tycker många att Teslas värdering är befängd. Men det kanske är GMs och Fords värderingar som är befängda.
För tänk tänk om människor inte vill köpa fordon som människorna tror skapar en sämre värld för deras barn och barnbarn. Då kommer ju Ford och GM gå i förlust. Och ingen vill ju investera i tillgångar som inte har en utsikt att kunna betala en vettig avkastning i framtiden.
Om man dessutom tror att investeringen inte har ett restvärde som överstiger investeringen storlek så bör man ju undvika att göra den investeringen. Och när det inte finns köpare så sjunker priset…

Den som redan har investerat i en dålig tillgång vill ju naturligtvis inte att denna investering ska krympa värde, så man väljer att kasta bra pengar efter dåliga i tron att det ska dölja tidigare dåliga investeringar.

Anledningen till att klimatförändringarna på sistone fått en så hög prioritet är att vi människor mer och mer har valt att tro på vetenskapens berättelser än på makt- och pengahungriga gruppers berättelser.

De politiker och företag som väljer att tro på vetenskapen har enorma möjligheter att bygga en bättre framtid.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: