Ryssarna struntar i OPEC

OPEC ville utnyttja sin oligopolställning och få med ryssarna på att sänka oljeproduktionen och där igenom höja oljepriset. När ryssarna var hemma på kammaren så kom man fram till att oljeprisökningen skulle bli för liten för att rättfärdiga produktionssänkningen.

Just nu så sjunker behovet av olja som en direkt konsekvens av världsekonomins avmattning. Många hänför avmattningen till spridningen av Corona-viruset. Men det kanske är så att oljan inte har en framtid som produkt oavsett vår Corona-rädsla. Det skulle ju kunna kunna vara så att ryssarna, som är extremt beroende av sin oljeexport, tänker ”sälj så mycket olja som det går NU” för i framtiden kommer efterfrågan på olja att sjunka. Man kanske ser att denna produkt, som fler och fler tar avstånd ifrån, inte har någon framtid. Vad händer då? Ryssland är ju inte direkt känt för någon alternativ exportprodukt. Vapen kanske?

Så om det efterfrågas mindre olja, så kommer det troligen brännas mindre olja och klimatet blir bättre. Det rentav kanske ger vår planet en chans att nå klimatmålen.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: