Bekväm eller privat

Nästan all tech syftar till att göra våra liv bekvämare och därmed bättre. En viktig trade off blir därmed hur mycket privatliv är vi beredda att offra för att få det lite bekvämare?

Förra året såldes det nästan 150 miljoner smarta högtalare i välden, vilket gav oss ungefär 200 miljoner installerade enheter. Enda sättet för dessa att alltid kunna reagera på sin aktiveringsfras är att lyssna efter den kontinuerligt, dvs den hör allt, men behöver inte spela in eller skicka något vidare. Däremot när den väl har aktiverats så måste den spela in det den tror är ett kommando som i sin tur skickas för tolkning på en extern dator som kan förvandla detta till ett textbaserat kommando.

Från det att den smarta högtalaren får tillgång till ström och nät så kan den faktiskt smyglyssna på allt som sägs i dess närhet. När vi väljer leverantör av smart högtalare så ger vi ett stort förtroende till leverantören och förväntar oss att denne gör vad han säger.

Det är vad som samlas in och vad insamlaren gör med den insamlade datan som avgör hur stort intrånget i privatlivet är.

Jag vet att detta kan låta lite SciFi, men fakta är att 150 miljoner köpare 2019 valde att lita på sin högtalarleverantör. Troligen tycker dessa köpare att den uppoffring av att dela data från sitt privatliv mer än väl uppvägs av den bekvämlighet de åtnjuter av äga en smart högtalare.

Så sent som för ett år sen, fanns det de som inte trodde på smarta högtalare…lite Inez Usman (Internet är en fluga) känsla.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Bekväm eller privat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: