Vad händer sen?

Just nu vet ingen vad som händer sen, det är ett rätt orimligt krav att ställa på någon överhuvudtaget. Om vi följer Corona situationen, vilket de flesta av oss gör så får vi en rätt bra ögonblicksbild på vad som händer just nu. I många fall bygger prognoser på att vi extrapolerar det vi sett hittills. Detta bygger på att alla faktorer i omgivningen är oförändrade under hela processen. När man presenterar ett läge under en epidemi gör de flesta individer något för att ändra faktorerna till något som man tror förbättrar läget. Så fort något förändras så ändras den så kallade kurvan. Alltså kan man inte bygga prognoser på att extrapolera den kurva man har om man inte kan förutspå alla ändringar baserade på den senast presenterade kurvan.

I Corona Epidemins fall så vet man inte ens vet vad som hänt rent historiskt. Nog borde man kunna hålla reda på när någon dog eller skrevs ut som frisk. Det är nog inte så dumt med ett test som inte bara visar nuläget utan även tidigare tillfrisknad.

När så småningom krisen har lugnat sig kommer vardagen åter, den kommer dock inte att vara lika dan som den var innan krisen. Vi kommer att ha lärt oss en massa nya saker, t.ex. hur man umgås utan att ha fysisk kontakt, hur sammanflätade vi är med andra individer, hur man tar beslut utan att mötas och vad som är nödvändigt för mej. Under Corona-krisen kommer vi att tvingas till många ändringar av vår vardag, de som är bra kommer att bli kvar, de andra försvinner. Jag har svårt att tänka mig att den vardag som vi levde i var så bra att vi kommer att återskapa den identiskt.

Jag tror inte heller att vi ska se på saker som besvärligheter, när vi gör dem nu så gör vi dem av omsorg för någon annan eller för oss själva. När vi väl är på andra sidan krisen kan vi välja vilka saker vi vill behålla.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: