Immunitet

Det finns troligen bara två sätt att bli immun mot Corona-viruset, antingen får du sjukdomen och frisknar till eller så får du vaccin. Idag finns inget vaccin för Covid-19. Det finns dock en massa kandidater på substanser som kan ge människan immunitet mot Covid-19 viruset. Forskarna har samarbetat och tagit hjälp av AI för att ta fram dessa kandidater, det har gått med rekordfart.

Nu är vi inne i en valideringsfas, de bästa kandidaterna testas i lab, på människor. Om vaccinkandidaterna gör det utvecklarna tror att det ska göra, dvs stoppar viruset utan att ställa till det för andra processer i kroppen, så kan man ansöka om godkännande för vaccinet hos lämplig myndighet. Godkännandet bygger i sin tur på att myndigheten tror på de underlag som lämnats in av företaget för godkännandet.

Mycket kan simuleras fram med hjälp av AI men inte allt, en del experiment kan bara göras i levande organismer som människor. När vi gör detta så är vi helt beroende av den biologiska tid en händelse tar.
Hur mycket vi än vill och hejar på så tar det 9 månader för en människobebis att bli till.
Så om vi vill veta hur skadlig en ny substans är på sikt så har vi inte så många andra val annat än att injicera den nya substansen i en människa och vänta. Ju längre vi väntar, desto säkrare bli vi på att bara det som förväntas hända verkligen händer. Det är väldigt svårt att bevisa frånvaron av fel. Det är klart att ju längre man provar och inte ser något fel desto mer ökar sannolikheten för att det inte finns några fel. Eftersom människan ska leva länge efter att ett vaccinet injicerats, så kan man få vänta länge eller så tar man lite risk. Med de jättevolymer vi talar om så bör riskviljan vara låg, så väntan kan mycket väl ta lång tid.

Om man parallelliserar produktions- och distributionsprocesser med godkännandeprocessen så kan man växla tid mot risk. Den risk man tar är att vaccinet inte blir godkänt och det är ingen vits att ha en massa vaccin som inte kan användas.

I dagsläget verkar ett RMAvaccin från Moderna, ett USA baserat företag, vara i ledningen. De gissar på leveranser i början på nästa år. Den första sekvenseringen av viruset var klar i mars i år, 9 månader senare kan vi ha ett vaccin. Oerhört snabbt! På vägen så får vi förlita oss på de rekommendationer vi får för vårt beteende för att hålla smittan stången.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: