Flocken

Det är populärt att tala om flockimmunitet. Det är egentligen inget magiskt. Det är ju bara så att man gör en väldigt tydlig skillnad mellan grupp och individ. Man kan aldrig attribuera en egenskap för en grupp till en individ baserat på att individen är en del av gruppen.

T.ex. kan man inte påstå att en mc-knutte i ett gäng är en otäcking även om gänget är otäckt, eller att ett AIK-fan är farlig för en Djurgårdare även om Black Army är farliga för Djurgårdare.

Flockimmuniteten betyder inte att alla individer i flocken är immuna även om flocken är immun. Säg t.ex. att Stockholm uppnår flockimmunitet i juni, så innebär det inte att en stockholmare automatiskt blir immun för att Stockholm har uppnått flockimmunitet.
Säg att en icke immun stockholmare drar till Göteborg för att käka färska räkor på avenyn och träffar en go och smittsam göteborgska. Då kan stockholmaren bli smittad även om Stockholm har uppnått flockimmunitet.

Så även om din flock har uppnått flockimmunitet så kan du som individ bli smittad om du inte är immun. Så om du tänker avvika från rekommendationerna så håll dig i flocken, där är sannolikheten att bli smittad lägre.

I grupper utan immunitet så kan smittan sprida sig snabbt, så i dessa grupper måste man ha järnkoll på att smittan inte finns i gruppen och att den som får komma in i gruppen inte för med sig smitta. Att blockera smittan från att komma in kan fungera i små isolerade regioner med få vägar in , liten handel och att alla i gruppen följer gemensamma regler. I grupper som inte passar in på föregående mening, så kommer det bli det svårt att hantera smittspridning.

Att kontrollera framtida smittspridning ligger i mer kunskap om hur smittan sprids, individens förmåga och viljan att agera i enlighet med uppnådd kunskap samt samhällets förmåga att kommunicera dessa insikter.
Det finns hopp, om vi hjälps åt.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Flocken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: