Hej hej, du kan lita på mej!

Det börjar talas om att lätta på restriktioner nu när fler och fler länder börjar ha låga dödstal per nation. Det gör ju det möjligt för en icke smittsam individ att kunna rör sig bland andra icke smittsamma individer. Ur en smittorisksynpunkt så skulle det vara helt ok, smittan ska ju inte spridas. När detta skrivs, så verkar en nation att vara samma sak som en grupp. Om vi tittar närmare så ser vi att det är större skillnader mellan två regioner i samma land än mellan två länder. Om viruset inte är utrotat eller mycket mindre smittsamt än vi tror så kommer denna gruppstorlek på nationsnivå att vara på tok för stor för att hindra smittspridning. Vi måste ha mycket mindre grupper, kanske tom på individnivå.

För att inte bygga ett nytt ohållbart samhälle på vår glob, fyllt med A nationer och B nationer så måste vi titta på hälsan på individnivå inte gruppnivå. Vi kommer behöva någon form av individbaserat Hälso-pass. Vi måste minska vår rädsla för att någon ska missbruka den data vi lämnar ifrån oss. Vi måste ha tillit till en part som garanterar att datat är korrekt.

Om vi tänker oss en organisation som vi alla kan lita på så är nog FN det närmaste vi kan komma. (Tveksamt hur Trumpie tänker.) Tanken är ju att alla jordens nationer ska vara med i FN. Om FN litar på den som lägger in data så kan de garantera att korrekt information läggs in, om du litar på FN vet man att det inlagda är sant. Om datan läggs in i en blockkedja så kan vi dessutom lita på att datan är densamma som lagts in.

Det finns inget som hindrar den som inte litar på FN från att sätta upp sin egen lösning. Det finns ju säkert de som är så pass stora, anser sig så åtråvärda att besöka och dessutom inte vill att FN ska få detta förtroende så att de är beredda att sätta upp ett eget system parallellt.

Om ett hälsopass skulle visa sig falskt vid provtagning så skulle passet kunna ogiltigförklaras omedelbart och överallt.

Visst kan man göra det säkrare, men som alltid när det gäller säkerhet, så finns en trade off mot bekvämlighet.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: