Konsumtion

När vi konsumerar så spenderar vi pengar på vårt eget välbefinnande. Allt vi gör skall någon gång leda till ökat välbefinnande. En investering leder till en framtida konsumtion, man kan säga att den viktiga skillnaden mellan konsumtion och investering är tid. När man investerar räknar man med att kunna konsumera mer i framtiden.

I en statisk värld så delar vi på den existerande kakan så att vi orkar baka en ny kaka. I en mer dynamisk värld så avsätter man en del av kakan som en investering i nästa kaka. Avsättningen gör att vi kan göra nästa kaka lite större. Det är ju klart att det blir lite mindre kaka att äta just nu, men nästa kaka kommer ju att vara större och då kan jag få mer kaka. Det vill säga att vi skjuter upp lite av vår konsumtion till senare, så investerar vi i framtida konsumtion. Varför är detta viktigt, jo om vi inte tror på framtiden så kommer ingen att investera för en större konsumtion i framtiden, så man äter upp hela kakan. För ingen vet hur framtiden blir. Om vi inte investerar, så blir ju den som äter mest av den existerande kakan vinnare, konkurrensen om den existerande kakan blir monumental.

Vi måste tro på framtiden. Bara om vi tror på framtiden så vågar vi investera lite i den. Då kan framtiden faktiskt bli lite bättre, den kakan som finns, kan bli större.
Det har fungerat så länge det har funnits människor och vi är fler än någonsin nu att investera i framtiden borde fungera bättre än någonsin.
Trots att det finns motsträviga individer, så kan vi välja att tro på framtiden. Det är som hönan och ägget, vem kom först, men vårt fall är enklare, vi behöver bara tro på framtiden så kan maskinen rulla igång igen.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Konsumtion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: