Girighet är inte bra!

Pengar är en fantastisk uppfinning. Pengar är inte bara en central del i kapitalismen, pengar har också givit oss möjlighet att effektivisera handel, att jämföra prestationer, att flytta prestationer i tid och geografi. Pengar har motiverat oss att sträva vidare som inget annat.

Under en lång tid har kapitalismen visat att denna -ism är obestridlig etta när det kommer till att skapa välstånd. Tyvärr har delar av välståndet skapats genom att vi har användt ändliga resurser, stordriftsfördelar och växande klyftor för att girigt göra våra bankkonton större.

Vi har varit beredda att offra väldigt mycket för att göra våra bankkonton större. Marginalkostnaden för att göra våra bankkonton större är högre än vi tror. En hel del aktiviteter har dolda kostnader som vi inte har förstått eller t.om. förnekat.

Tyvärr har vi byggt upp en tro på att vårt välbefinnande enbart byggs på pengar, vilket inte är sant. Välbefinnandet byggs upp av så många olika komponenter t.ex. trygghet, säkerhet och medkännande. En del komponenter har har vi till och med tagit för givet, vi har inte förstått dess värde förrän vi saknat det.

De inköp och aktiviteter vi gör måste styras mot ökat välbefinnande, inte mot mest pengar på banken.

Även om det känns tungt just nu med den pågående pandemin, så kommer den tekniska utveckligen att fortgå. Vi varken kan eller vill stoppa den, men det vi kan göra är att påverka riktningen för den tekniska utvecklingen genom att styra våra inköp mot de varor/aktiviteter som vi tror leder mänskligheten mot en bättre framtid.
Vår framtid byggs upp av mycket mer än av vårt bankkontos storlek.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Girighet är inte bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: