Var det bättre förr?

Varför tycker alltid en föregående generation att deras medievanor är bättre än den yngre generations medievanor? Ibland går det så långt att den föregående generationen tycker att den nuvarande mediakonsumtionen till och med är skadlig.

Ett brinnande fall just nu är att den föregående generationen (t.ex. jag) förfasar sig över ”allt detta spelande”. De spel som har högst attraktionskraft verkar gå ut på att lösa alla problem genom att döda sin motståndare, virtuell eller verklig. Detta eviga dödandet borde avspegla sig i mordstatistiken. Vi borde ha fundamentalt mer mördande idag än på 80-talet. Det verkar inte så, antalet fall av dödligt våld enligt BRÅ verkar hovra kring 100 fall per år sen 80-talet. Så varken videovåld eller tv-spelsvåld verkar signifikant påverka antalet fall av dödligt våld.

Det kanske är så att det man inte är van vid, har lättare att väcka anstöt. Så när vi blir stötta eller känner oss kränkta så bör vi nog söka i oss själva snarare än att peka ut en annan grupp.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Var det bättre förr?

  1. Har svårt att tro att BRÅ:s statistik om dödligt våld kan stämma. Man hör ju dagligen om skjutningar.
    Men min verklighetsuppfattning är månne färgad av alla deckare JAG konsumerar under sommaren!!?
    Så rätt där; gå till dig själv först!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: