Att jaga maskrosor..

Tänk att maskrosor och COVID har så mycket gemensamt….
Kan inte tänka mig något ogräs som jag lagt så mycket kraft på att bekämpa. Just som man tror sig ha tagit den sista så ser man ytterligare en gul blomma lysa mot en, då är det bara att ta den med.

Man kanske skulle försöka att sätta nåt R-tal på hur många nya individer en blommande maskros ger upphov till. I vår trädgård verkar R-talet vara mer än 5 iallafall. Genom idogt arbete och att följa rekommendationerna har vi kommit ner till ett R-tal på 3 i vår trädgård.

Man får hoppas att grannarna också uppskattar insatsen och håller sina tomter fria från fröspridande maskrosor. Såg förskrämt hur en nära granne bosade på med sin oväsenskapade och avgasosande gräsklippare rätt över sina maskrosor. Förstod han inte att man måste ta dem för hand vid roten? Han slipper visserligen se de gula fulingarna och skonar min tomt från nya frön. Men nästa gång så får han både jaga gamla och nygrodda maskrosor, svisch så stiger mitt R-tal. Det vore bra om man kunde införa någon tvingande regel för hur man rensar maskrosor, för det är klart att jag inte vill att mitt hårda arbete ska raseras av att han inte sköter sitt.
Funderar på att låta bygga höga murar som stoppar inflödet av oönskade frön från grannarna. Efter ett par veckor bakom murarna så är det ju maskrosfritt…men lite trist faktiskt. Det kanske inte är så dumt att prata med andra individer lite face to face iallafall.
Jag borde kanske att dra igång något karantänliknande. Om de måste befinna sig i karantän så kan de inte dra in levande maskrosfrön, vet dock inte hur länge fröna kan börja växa. 2 veckors karantän borde knäcka de flesta fröna, så jag tar det.

Men tänk om de tänker likadant, de vill sätta mig i karantän fastän jag kan intyga att jag inte drar in några maskrosfrön på deras tomter. Litar de inte på mig?

Snart kommer vintern och då kan inte ens maskrosorna gro, så spridningen är över. R-talet rasar ner mot noll och maskrosorna utgör inget problem mer. Men tänk på grannen som bara klippte ner sina maskrosor och på västgötabönderna. Kan ett maskrosfrö som bli ”air-borne” och flyga över Vättern och lägga sig på min tomt för att gro nästa vår?

Jag får nog lita på ”round up” till nästkommande vår.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Att jaga maskrosor..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: