Money makes the world go round!

Om det finns pengar att tjäna så finns det alltid individer som är beredda att ta risker för att tjäna dessa pengar. Men när bolag vill tjäna pengar utan att ta risk så är det mer tveksamt. Ibland försöker bolag minimera sin egen risk genom att tjäna pengar utifrån att utnyttja sin storlek och en monopolliknande ställning.

Tex i medicinbranschen är långt i kalendertid mellan en bra idé och en pengainhämtande produkt.
En diabetiker är helt beroende av sitt insulin, får diabetikern inte insulinet så går det åt skogen. Branschen har tre stora spelare på insulin, som alla får ses som jättar. Deras respektive kassaflöde gör att de lätt kan klara den långa perioden mellan bra idé och lönsam produkt.
Många mindre bolag med bra idéer har inte finansiella muskler att klara av den här perioden. De anställda och deras barn behöver också äta i väntan på att den pengaintjänade produkten kan lanseras. Detta glapp fylls idag av att riskkapitalister kan investera i dessa idébolag för att idébolaget ska kunna ta fram pengaintjänande produkter och sedan ska riskkapitalbolaget tjäna pengar vid en bolagsförsäljning av idébolaget till någon bjässe.

I framtagandet av ett Corona-vaccin har vi gått från att inte veta om att viruset fanns till påbörjad vaccinering (i Ryssland) på 8 månader. den gamla normaltiden är 5-10 år

En diabetiker kan ju lätt bli konspiratorisk och börja tro att de stora spelarna (Novonordisk, Sanofi och lilly) tjänar för bra på att sälja insulin, för att ta någon som helst risk för att ta fram ett nytt bättre preparat som konkurrerar med den existerande affären.

I framtiden kommer nya mediciner kunna tas fram mycket snabbare än tidigare. Med hjälp av ny teknik och lägre risk kommer kapitalbehovet att mniska och vi kommer att se fler aktörer och alternativ på marknaden.

När vi tar hjälp av ny teknik och tror på att vi kan lyckas, så kommer vi att lyckas.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: