Själva modellen, det är modellen!

Man kan lätt tänka sig att om man säljer något dyrare än man köpt det och om det då blir några kronor över, då är det vinst. Enkel och begriplig affärsmodell, men redan under 1900:talet började man inse att vi individer var mycket mottagliga för köpa något som upplevdes ha ett lågt inköpspris medan det totala priset i själva verket är mycket högre. Genom att hålla ett lågt ingångspris och sedan ta mer betalt för nödvändiga följdinköp. Affärsmodellen kallas ”Bait and Hook” den utnyttjar det faktum att vi som individer gärna vill känna att vi köpt något åtråvärt billigt för att sedan förtränga följdkostnaderna.

Precis samma metod används ofta på internet idag. Man får applikationen gratis eller nästan gratis och när man väl är krokad så börjar det kosta. Knarklangarna kör ju samma koncept första trippen är billig, rent av gratis. När knarkaren väl är fast så får de betala för varje ny tripp.

I en värld där data är pengar så ser vi många appar som är gratis, bara du ger leverantören rätt att använda dit data. Det känns ju otroligt billigt, för mitt data kostar ju inget att skapa för mig. Så fort vi börjar använda gratisdelen så skapar vi data och därmed betalar vi mer än själva inköpspriset.
Internet är en gåva till affärsmodellen ”Bait & Hook”, när vi väl tagit betet så ser vi inte några följdkosnader.

Sen ”B&H” modellen skapades har tekniken gått framåt, idag finns teknik för att samla in och behandla även enorma datamängder.

Den stora risken ligger hur och vad datat används till. Om data bara används för att göra produkten bättre så känns det bra, men det kan som sagt vara svårt att hålla fingrarna i styr när man sitter på kassakistan.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: