ISM-ernas tid

Det har länge funnits konkurrerande samhällsmodeller, att kapitalismen har slagit ut socialismen har ju framgått med all tydlighet. Ändå håller vi på och försöker ordna in vår värld på en höger-vänster axel, där höger fått representera kapitalismen och vänster socialismen. För var dag som går blir denna axel mer och mer utdaterad och irrelevant. Vi vet ju redan hur en eventuell titelmatch skulle sluta. Den relevanta axeln återfinner vi snarare i olikheterna mellan Liberalism och Konservatism.

I liberalismen är människan fri att välja väg och är därmed lycklig. I konservatismen är det viktigast att inget ska förändras i onödan. I ett konservativt samhälle skulle vi absolut ha långt kvar till ett vaccin. Vi skulle förmodligen forfarande fundera på om blodigelterapi är en metod för att bromsa pandemin.

Som väl är lever vi i en trots allt ganska liberal värld där vi tillåts ta olika vägar mot den nya värld som kommer oavsett om vi vill eller ej. För eftersom man inte kan tvinga någon annan till sin egen lycka, så får vi lita på att de flesta av oss vill att framtiden ska bli bättre.

Så låt oss alla njuta av att dagarna blir längre och ljusare, iallafall här på det norra halvklotet, och att vaccinet sakta rullar ut.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “ISM-ernas tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: