Tänk längre

Såg på Ekonomibyrån härom kvällen. Förutom programledaren så fanns det tre experttyckare med i programmet och alla utgick ifrån att åka flygplan var något nödvändigt och bra. Det var kanske inte så konstigt, då de alla hade ganska tydliga kopplingar till flygindustrin. Det intressanta var att de var rörande överens om att affärsflygningarna skulle ta storstryk och de bolag som fokuserade på dessa resenärer skulle snart inte skulle behövas mer, kvar skulle lågprisflyget bli. Lågprisflyget som verkligen förkroppsligar det oflärdfulla med att resa med flyg. Analysen var bra, att affärsflyget kommer att ta mycket stryk känns begripligt. Under det senaste året har många alternativ till affärsresan varit tvungna att prövas och i vissa fall även fungerat. Så affärsresor kommer att bli ännu mer granskade med avseende på förhållandet mellan nytta och kostnad. Eftersom nyttan oftast är så pass svårkvantifierad så kommer sänkta kostnader jagas snarare än ökad nytta.

Om man skalar bort all flärd på avreseplatsen och på ankomsthallen, tar betalt för allt som kan tänkas göra själva resan uthärdlig, så påminner det mycket om lågprisflyget. Att resa med flygplan blir lika åtråvärt som att ta den kommunala bussen från stationen till Barkarby. Ingen är nog speciellt sugen på att ta bussen till Barkarby ens idag. Om man ovanpå detta lägger skammen över att man lånar av våra barns framtid så kommer det nog inte att bli så mycket flyg framöver.

Men hur vi än vänder och vrider på det hela så vill vi människor komma till nya platser, till nya upplevelser. Det där med själva transporten är ett nödvändigt ont, så när vi lagt det åtråvärda med att åka flygplan åt sidan, så kommer fokus att ligga på att hitta på nya transportalternativ.
Vi kanske tom kommer överlåta det tråkiga jobbet med att transporteras till våra avatarer.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: