Ingen balans i nätet

Den stora elektrifieringen rullar in och vi behöver både producera och transportera mer el i vår framtid. Man verkar vara mindre bekymrad över produktionen än transporten.
Vi producerar mer el än vi behöver i norr och mindre än vi behöver i söder. Det känns ju inte så konstigt då de flesta bor och jobbar i söder. För att transportera el från norr till söder behöver Svenska kraftnät investera ca 75 mdr. Det slutar inte där, elen måste vidare från transformatorstationerna till förbrukaren.

Enligt en ny svensk lag kan nätägarna som äger nätet mellan transformatorstationen och förbrukaren (oftast Vattenfall, Elevio eller EON) ta mer betalt för nätet som de har monopol på. Monopolen uppstod när man i god tro ville minimera antalet grävningar. Marginalerna på själva kraften har blivit för små nu när man har konkurrens där. Självklart vill nätägarna vältra över kostnader på förbrukarna så att man kan göra en större vinst. Redan där blir det fel. Vid monopol finns inga incitament för att förbättra sin teknik, process eller tänka nytt. Det blir en ”take it or leave it” situation utan verklig ”leave it”-möjlighet.
Snitthöjningen för nätavgifterna i Sverige är 27% samtidigt som elpriserna gått ner. Slump?

Att ha en situation där man kan göra kombinationer av monopol och konkurrensutsatta tjänster är inte rimligt, varken när det gäller kraft eller data.

I den framtid som vi går till mötes måste vi slå isär monopol och konkurrensutsatta tjänster. Antingen är ett företag verksamt i ett monopol med regleringar och fullständig transparens eller i en konkurrensutsatt verksamhet där företaget väljer transparens nivå.
Aldrig båda samtidigt!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: