Wild West

USA var på väg mot att att ta ett steg till mot mottot ”störst går först”, precis som i vilda västern. Attacken på Capitolium beordrades visserligen inte av Trump, men genom att göra uttalanden som han visste att vissa kretsar skulle tolka som OK till attack mot den amerikanska demokratins högborg, så var det faktiskt Trump som skapade den tändande gnistan.

Trump pekade gärna ut Kina som den största skurken i världen, de sålde ju billiga skräpprylar till USA. Men jag tror att Trump tittade på Xi med avund. Han ville att USA skulle bli som Kina och att han skulle vara Xi och därmed kunna omge sig med bara ja-sägare, och nog försökte han. Men det här med demokrati var en klart försvårande faktor.
Om demokratin föll eller försvagades så skulle det vara bra för Trump. Valet av allierade: en shaman, en präst, ett Skellefte fan, får mig att tänka barnboksupplägg. En grupp med osannolika karaktärer ivrigt påhejade av en clown, tågandes mot Capitolium för att rädda USA.

Nu är det snart en ny man i toppen i USA, men han verkar inte ha samma drömmar som Trump, om att backa USA tillbaka till Vilda Västern i alla fall. Demokratin har tagit en hårfin seger. Så här långt verkar demokrati vara den maktfördelningsform som vi västerlänningar tycker bäst om.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: