Appleface

Fram tills nu har Techjättarna(FAANG) skött sina konflikter i en ganska fördold värld med hopp om att finna lösningar som de trätande jättarna tycker är OK. På så sätt hoppas de kunna passera under radarn och leva vidare i en förhållandevis oreglerad värld. På sistone har jättarnas storlek och självförtroende växt sig så stora att deras konflikter sker mer och mer i det öppna samhället. När man träter öppet får fler och fler insyn i vad Jättarna träter om. Tack vare de offentliga trätorna har fler och fler känt sig hotade och därmed krävt regleringar, i vissa fall till och med styckning av riktigt otäcka jättar.
På grund av detta har allmänhetens uppfattning om de olika jättarna blivit viktig. Det är troligen svårare att ge sig på en god jätte än en otäck jätte.

Just nu träter Apple och Facebook om huruvida default läget i nästa release av IOS ska medge data sharing eller om detta ska vara ett aktivt val för användaren.
I denna träta vill Facebook framträda som den lille handlarens förkämpe, och att få Apple att framstå som den onde som tar storföretagens parti.
Apple i sin tur vill framstå som den enskilde individens förkämpe.
Denna träta har gått så långt att Facebook har börjat annonsera för att stärka sin position i trätan. När detta steg är taget är det rätt svårt att göra upp i det fördolda.

Under en längre tid har det blivit vanligare att framföra krav på att dessa jättar måste regleras, kanske t.om. styckas upp. När jättarnas trätor blir offentliga så accentueras kravet på regleringar och jättarna blir mer och mer politicerade.

Jag är en ivrig motståndare till alla former av monopol. Så fort det finns ett monopol så har man skapat en grogrund för korruption. Blanda aldrig ihop monopol och konkurrensutsatthet oavsett hur monopolet har byggts upp. Myndigheter bör omedelbart bestraffa monopolistiska aktiviteter hårt och skoningslöst.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Appleface

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: