FAANG

Efter ett inslag av hemmablindhet så har jag förstått att FAANG inte är en allmän del av språket. FAANG är en förkortning som representerar de fem Tech företag som påverkar vår vardag mest.

F – Facebook, är det överlägset största sociala nätverket där man kan dela händelser med vänner och obekanta. Facebook tjänar sina pengar på att kunna placera annonser framför potentiella kunder som finns på Facebooks plattform. För att detta ska kunna ha ett högt värde, måste det fortsatt finnas många användare på plattformen. Facebook anses idag ha 2 miljarder månatliga användare.

A – Amazon är mest kända som en jätte inom e-handel. Enklast beskrivet är Amazon ett enormt virtuellt shoppingcenter med både egna butiker, varor och andra handlare. Man erbjuder handlare att ta del av de storleksfördelar som uppnås av att många handlare och Amazon finns på samma ställe i den virtuella världen. Amazon har så mycket på gång att de är väl värda en egen avhandling.

A – Apple ligger bakom IPHONE såklart men har en massa andra aktiviteter på sin lyra, allt är dock på ett eller annat kopplat till enheter som kan prata med Apple eller med varandra. Det som verkligen står ut är att en så stor del av Apples affär fortfarande är baserat på försäljning av fysiskt påtagliga enheter. Apples kassa innehåller mer pengar än ett mindre lands BNP.

N – Netflix strömmar serier och filmer i världens alla hörn. Har du uppkoppling och bandbredd så kan du köpa Netflix. Idag har många spelare förstått att streaming, där tjänsten är oberoende av nätet, är något som många individer vill ha och kan få. Storleksfördelarna gör att lokala konkurrenter har eller får svårt att konkurrera med Netflix.

G – Google har gjort hela internet sökbart. Internet är så stort att det nästan är omöjligt att synas eller att bli hittad. Google hittar åt dig. Eftersom Google vet vad man letar efter så vet de var en annons ska placeras för att få bästa effekt. Goggle är världen största annonsmäklare.

När man tittar på FAANG så kan man förstå den isande känslan som far ner längs ryggraden på de flesta av oss. För om dessa jättar missbrukar sina positioner så blir det svårt att påverka dem. En anledning till att vi vill ha kvar dessa jättar är att det går åt stora resurser att utveckla och driva de tjänster som vi individer vill ha nu och i framtiden.
Som vanligt är det individens beteende som kommer att avgöra vilket håll vi går åt!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “FAANG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: