Hur stor är stor?

Det är ju omöjligt att svara på, men ju större man är desto större är sannolikheten att man är stor. Det är ett känt fenomen att om man tillverkar många enheter så är det många fler som kan hjälpas åt att bära en gemensam kostnad. Så det ligger verkligen något i att storleken ger fördelar. I affärsvärlden talar man ofta om storleksfördelar. De kan vara:

Regelhantering – Det kan vara dyrt att förstå och uppfylla en komplex reglering. I ett stort företag kan entrékostnaden uppfattas som liten medans i ett litet företag så kanske den är oöverstiglig.

Marknadsföring – Att påverka individer om att ett företag är en av de goda är dyrt.

Inköp – Om du har en fungerande och existerande stor affär så är det lättare att få bra priser både nu och i framtida affärer

Produktion – Att kunna utnyttja redan existerande produktionsanläggningar, leder till kortare tid i startblocken.

Utveckling – Utvecklingskostnader är av naturen framtunga, först kommer utgifterna sen kommer intäkterna. Vi människor är mer linjära vi måste äta lite varje dag annars dör vi. Då är det bra om intäktsflödet kan generas av andra affärer.

Rekrytering – När ett företag är tillräckligt stort så kan det finnas fler olika roller att föreslå till en bra kandidat.

Det känns ju onekligen som att det stora företaget har så många fördelar att företagsvärlden borde bara bestå av stora företag, nu gör den inte det. Den största nackdelen för stora företag är dess trögrörlighet, det tar tid att svänga en oljetanker. Ombord på ett stort företag är man ovillig att ändra på något, om det innebär någonsom helt risk för existerande affärer. Mindre och nystartade företag sitter inte alls lika fast.

Eftersom det lilla företaget saknar många av storleksfördelarna, så måste man vara lättrörlig och snabbt ta till sig det nya.

För att en ekonomi ska utvecklas mot det bättre behövs en mix av stora och små företag. Politikens viktigast uppgift är att ge en bättre möjlighet för en sund blandning av små och stora företag. Vi får inte glömma de storleksfördelar som finns i påverkan.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: