Innehåll kostar också

Australien är för oss många ett land fullt av drömmar, sandstränder och jordnära människor. De australiensiska myndigheterna vill gärna hjälpa till att vidmakthålla den positiva bilden. Australien vill även framstå som att de värnar om för rätten att innehållsägaren ska få betalt för sitt arbete. Detta har lett till konflikt myndigheter och de stora plattformarna, Facebook och Google. Myndigheterna vill införa en lag som tvingar den som länkar till ett innehåll att betala för att man länkar, i princip en länkskatt alltså.

I förra veckan bestämde sig Facebook därför att inte länka till sajter med innehåll av australiensiskt ursprung. Detta ledde till ett ramaskri hos Australiens befolkning. Facebook visade myndigheterna att det inte var så enkelt som att bara dra till med en länsskatt. Invånarna ville ha sitt Facebook. Just nu verkar det som att de som kommer överens om att länka till varandra kommer att undantas från lagen. Det kommer att leda till att de stora innehållsägarna (tex de stora nyhetsleverantörerna) och de stor plattformarna kommer att kosta på sig att skriva avtal mellan sig, de mindre spelarna kommer inte att ha råd med detta.

På så sätt kommer de australiensiska myndigheterna se till att de stora plattformarna blir ännu mäktigare och de stora innehållsleverantörerna kan ännu bättre kontrollera vad australiensarna ska se av världen. Det var kanske inte så myndigheterna hade tänkt sig.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Innehåll kostar också

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: