Tesla köper många Bitcoin

Just nu är bitcoin hett igen, Tesla satsade 1.5 miljarder dollar i Bitcoin med förklaringen att man vill kunna sälja bilar i Bitcoin så småningom. När man tittar på Bitcoin så är det viktigt att se att Bitcoin idag är både en värdebärare och ett betalningsmedel. Existerande aktörer på finansmarknaden vill misstänkliggöra Bitcoin som en bubbla. Man vill dessutom gärna koppla ihop Bitcoin med att vara betalningsmedel vid skumraskaffärer.
Även om vi inte vet varför Tesla köper Bitcoin, så vet vi att det finns en hel del bra skäl att tro att existerande spelare vill så FUD kring Bitcoin.

Det kan finnas många olika förklaringar till varför Tesla köper Bitcoin för 1.5 miljarder USD:
A. Underleverantörer vi ha betalt i Bitcoin
B. Man vill att Bitcoin ska accepteras som en världsvaluta
C. Man spekulerar i att valutan kommer att gå upp
Vi vet inte vilket det är, men det är kul att spekulera. Jag tror inte på A för att väldigt få har sina kostnader i Bitcoin och valutan är på tok för volatil för att säkra upp betalningar till rimlig kostnad. Jag tror inte heller på C, även om Musk har bakgrund i finanssektorn (PayPal). Teslas affär är att bygga och sälja bilar, inte att spekulera i valutor. Kvar blir då B, att normalisera Bitcoin, vilket faktiskt kan leda till att A händer.

Om Tesla lyckas bidra till att Bitcoin accepteras så får man ut en massa fördelar. Man slipper bland annat en massa växlingsavgifter, man slipper valutasäkra sin försäljning och man kan göra snabbare affärer. Om Bitcoin blir norm och inte ett specialfall så slipper man risken att politiker använder tryckpressar för att vinna lokala val. Oavsett vad politiker vill så kommer det aldrig att finnas mer än 21miljoner Bitcoin.

Priset på Bitcoin styrs av vad en köpare är villig att betala och att det finns någon som är villig att sälja till detta pris. Prissättningen är alltså inte baserad på någon underliggande ekonomisk tillgång, utan är en marknadsvärdering i sin renaste form.

Är Bitcoinpriset en bubbla? Ingen vet idag, lika lite som vi vet om guldpriset eller USD priset är bubblor. Båda nämnda värdebärare prissätts på liknande sätt som Bitcoin, det avgörande är vad vi individer tror om framtiden.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: