Jobba hemifrån

Fram till pandemin så åkte de flesta till kontoret för att göra sitt jobb, ibland ville man t.o.m misstänkliggöra individer som jobbade hemifrån. Under epidemin när vi har rekommenderats och i vissa fall t.o.m tvingats till ett visst beteende så tycker en del företag att detta med att ”jobba hemifrån”faktiskt är riktigt bra. Man kan ofta lita på att personalen gör sitt jobb. Tidigt ut med att permanenta WFA(work from anywhere) var naturligtvis Google. Nu har även Spotify hängt på trenden. Att vi ser detta först bland de företag som tidigt insett att de tävlar om att plocka upp talanger är i sig inget konstigt.

Det finns många studier som visar att det inte leder till lägre produktivitet om man jobbar hemifrån, snarare tvärtom.
Att jobbet inte är en plats utan en aktivitet är mer och mer accepterat. Platsen där vi löser problemen blir mer och mer underordnad. Detta tydliggör kravbilden på chefer, de måste bli mycket bättre på att se till att alla förstår vad de ska göra och att dessa aktiviteter passar ihop för att man ska nå det slutliga målet: glada kunder. Detta kan leda till slutet för den förlegade metoden att mäta arbete i timmar.

För att världen som vi ser den ska överleva måste vi hitta en bättre modell än att definiera arbete som ett antal timmar på en viss plats. Allt arbete syftar till att lösa problem. Platsen är en funktion av vart det är bäst att utföra ett visst arbete. Engagemanget är en funktion av hur väl vi förstår nyttan av vår pusselbit. Antalet insatta timmar är en funktion av engagemang och plats.

Vi får aldrig glömma vem som är kunden och det ju är viktigt att kunden är nöjd!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Jobba hemifrån

 1. Tankarna om WFA påminner mig om när man i skolans värld började prata om arbetsplatsförlagd tid för sådär 30 år sedan.
  Det kändes för mig som lärare, först som ett stort misstroende för min insats som pedagog?!
  Arbetsgivaren trodde inte på att jag la ner tid och omsorg på mina förberedelser på min kammare hemma.
  Jag tänkte också, att är det inte målet med förberedelserna det viktiga, inte platsen!!!

  Men agendan med reformen var inte en kvalitativ förbättring. Den hade att göra med att finnas tillgänglig för andra uppgifter än de pedagogiska!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: