Varför träter Apple och Facebook

Trätan forsätter, Mark(Facebook) är sur på att Tim(Apple)på uppdateringen av IOs ska sätta inställningen för att inte dela med sig av sin data som default.

Vid en första anblick känns det självklart att Tim får utrusta den telefon som han säljer, precis som han vill.
Marks affärsidé går snällt sagt ut på att samla många användare, presentera rätt innehåll, på rätt plats framför rätt rätt person. Mark tycker det är enklast att tjäna pengar genom att sälja resultatet av den här tjänsten till annons köpare, inte till konsumenter. Nu vill Tim sabba hela Marks modell genom att tvinga app-tillverkarna att be om om samtycke från användarna för att få titta på och spara på det som intresserar användarna för app-tillverkarens bruk.

Mark vill framstå som de småbolagens förkämpe och Tim vill vara användarnas förkämpe. Mark tror att användaren vill få annonsen vald av Facebook presenterad framför konsumentens ögon, Tim tror att det är viktigare för konsumenten att välja vilken data han delar med sig.

Biden(USA) har inte tagit ställning än, det är ju två amerikanska bolag som träter. På sistone har Margrethe Vestager(EU) lagt sig i soppan, hon tycker att det blir bra så länge som alla bara behandlas lika.

Kom ihåg hur anemiskt det var när TV3 köpte Hockey VM 1989 och SVT eftersände utan reklam i marknätet. Det är enkelt att blockera, men avvägningen för upplevelsen är inte så enkel som vi tror.

Det är viktigt vad vi tycker, det är vårt data som är till salu. Om vi inte bestämmer oss så kommer våra politiker bestämma åt oss.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: