Lokala nyheter

Moderaterna tycker att vi borde rädda den lokala journalismen med mer pressstöd, man tror att vi närmar oss en ”tiping point” för lokalpressen. Det kan väl vara så, men det verkliga hotet mot lokaljournalistiken står de lokala tidningarna för. De lever fortfarande kvar i tron att det som är värdefullt är stora nyheter som kommer långt ifrån. Det är faktiskt precis tvärtom idag. Med stora volymer att sprida kostnaderna på rullar de globala mediehusen över oss, men de saknar lokalt innehåll.

Lokalt innehåll är i princip helt ointressant i grannstan. Men om du bor i den lilla stan är du mycket intresserad av vad som händer runt omkring dig. Lokala nyheter är viktiga, även lokala annonser. De lokala annonserna kan publiceras på t.ex. Facebook med hjälp av GPS positionering, men det lokala innehållet måste skapas och produceras. Men om det inte finns ett sätt att göra pengar på att skapa innehållet så kommer det inte att finnas.
Vi människor vill kunna lita på det vi läser, hör eller ser. Vi vill inte få censurerat material, vi vill ha oberoende och relevant information. Men innehållet måste inte komma från den traditionella, lokala tidningen. I en framtid där innehållet blir alltmer anpassat efter just dina behov, kommer det lokala innehållet att bli verkligt PREMIUM innehåll. Det kommer dock inte kunna bära en hel tidnings upplaga, för det är ju inte där läsarna finns. Det lokala innehållet ÄR mer värdefullt än tidigare, det gäller dock inte den lokala tidningen. Vi kan inte låta lokaltidningen döda lokalinnehållet.

Modellen med lokaltidning fungerar inte längre. Nya affärsmodeller måste uppstå! Förr var det dyrt med stora nyheter långt ifrån, så är det inte längre. Specialiseringen ökar och kanske kommer vi att få byråer som specialiserar sig på lokalt innehåll!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: