Äntligen vill afghanerna kanske passa in

1919 blev Afghanistan självständigt, vad hade man för det? I princip ingenting. Afghanistans befolkning har sedan dess legat i krig, antingen med en ockupationsmakt eller med sig själva.

Först ägnade man sig åt att kriga för att sätta någon form av rangordning.
Sen kom sovjeterna och ville visa att det faktiskt var de som bestämde. Afghanerna lärde sig att om man hjälptes åt så kunde man faktiskt kasta ut Sovjet, om än med amerikanska pengar och bössor.
När Sovjet väl var utkastat kunde afghanerna åter börja kriga med sig själva. I det maktvakuum som uppstod frodades allehanda muslimska terrorister. Det kunde inte USA leva med, utan skickade trupper till Afghanistan för att tvinga afghanerna att anamma ett civilsamhälle där det var dåligt att hålla en fristad för muslimska terrorister. Till slut blev det för dyrt, både vad gäller pengar och människoliv, för USA att hålla fristaden stängd med militärmakt. Man beslutade sig då för att dra tillbaka trupperna och låta afghanerna återigen slåss med varandra.
Slagsmålet för att sortera ut den nya rangordningen gick dock mycket fortare att än man trodde och därav det nuvarande kaoset.

Varför är Afghanistan, som egentligen inte har några som helst naturtillgångar, viktigt? Afghanistan ligger bra till för både Kinas ambition att öppna ”silk road” igen men även för Ryssland som har kvar sin drömmar om att ha en hamn vid de södra oceanerna. USA tycker att varken Kinas eller Rysslands drömmar är bra.

Vem som än styr Afghanistan, vill nog inte att omvärlden ser på Afghanistan som en skurkstat. Så vi kan kanske tro på talibanernas ambition att upprätta ett kalifat mer i samklang med omvärlden.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

2 reaktioner till “Äntligen vill afghanerna kanske passa in

  1. Att fundera över:

    Talibanerna har för avsikt att sätta ”religös fotboja” på hälften av befolkningen. De kommer inte få lämna sina hem utan en vakt som bevakar dem. Förmodligen inte heller gå i skolan eller jobba.

    Varför reagerar inte världens ledare mer på det? Tänk om alla personer i USA äldre än genomsnittsåldern fick elektronisk fotboja bara för att Republikanerna vann valet? Eller att alla fransktalande i Belgien plötsligt fängslas när ett nytt parti får makten?

    Är det för att det är religion det handlar om och då går det mesta för sig? Eller är det för att det är kvinnor som förses med fotbojan?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: