Cementa har nästan monopol

Alla former av monopol är av ondo, oavsett hur de har uppstått.

Monopol har oftast byggts upp i välmening, men över tid har man tappat kontrollen över dessa monopol och dessutom glömt bort varför dessa monopol skapades.
I Sverige finns det många monopol, alla skapade i all välmening, men kanske inte alltid uppskattade. Vi har bland annat: våldsmonpolet(polisen), spritmonopolet(systemet), byggmonopolet(kommunen) och Cementa. Över 80% av den cement som används i Sverige kommer från Cementa i Slite. Cementa bildades genom att regeringen pressade ihop två mindre cementillverkare för att säkerställa att Svensk byggindustri skulle ha säker tillgång till cement, det lyckades.
Cementa blev så dominant så man struntade i att noggrant utreda huruvida expanderad kalkbytning utgjorde en fara för Gotlänningars vattenförsörjning.

Våra politiker trodde att de bestämde över vattnet på Gotland, men det gjorde visst Cementa.
Monopol eller nästan monopol leder nästan alltid till arrogans, vad arrogansen kan leda till kan vi fråga Gotlänningarna om.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: