Veto!

Veto betyder jag förbjuder! Veto finns egentligen bara i auktoritära grupper och nationer. I demokratiska organisationer och nationer tar det lite mer tid och vi får nöja oss med att majoriteten bestämmer.

Att behålla rätten att bestämma vem som bestämmer kommer inte gratis men som alltid är det enklare att behålla än att skaffa. Just nu när vi alla är rädda för bland annat pandemin och klimatomställningen så är det lätt att glömma hur viktigt det är för oss att få vara med och bestämma vem som bestämmer över oss. Vi kan, allt för enkelt, förledas att tro att ett sätt är det enda rätta. Det är ju inte så, mellan det svarta och vita finns en massa gråskalor. Vi måste kämpa för det vi tror på och acceptera det våra ledare kompromissar fram.
Ett förbud säger egentligen att så länge man inte bryter mot förbudet så får man göra så, även om det inte var intentionen. En innehavare av ett veto behöver inte lyssna på vad någon annan tycker, vetoinnehavaren kan tyvärr alltid stoppa en idé som inte sätter vetoinnehavaren i första rummet.

Vi borde alla ha ett mycket starkt intresse av att det går snabbt att hitta rimliga kompromisser, annars hamnar vi i auktoritära samhällen snabbare än vi tror!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: