En del misstag måste vi visst göra själva

Alla drömmer vi om att tjäna pengar utan att behöva jobba för dem. Just nu är vi övertygade att bara man har en platform så vill alla vara på just din platform.

Inom betaltvbranchen var varje betaltv operatör helt övertygad om att just deras mix av innehåll, utvecklingsverktyg och användare var det som gjorde att alla ville vara på just deras platfom. Lite senare var det telekom som var lika övertygade om att just deras platform var den vinnande. Just nu verkar biltillverkarna vara de som är helt övertygade om att deras platform är den bästa.

Platformar har en otrolig attraktionskraft, själva tanken på att man utifrån en platform och med billiga specialanpassningar kan generera alla funktioner och releaser som man behöver, till lägsta möjliga kostnad. En fin tanke men rätt snart efter att ha exponerats mot människans oändligt olika behov rasar platformen ihop. Varje platform måste ha en oomstridd accepterad och omtyckt ledare för att kunna existera, som Linus Torvalds på Linux till exempel .

Några, kanske alla, av internet jättarna har fått kraftig hybris och tror sig kunna bygga platformar som de själva dominerar totalt, om man bara kallar dem något nytt.
Det de vill bygga är ett slags walled gardens. De försök som gjorts tidigare kommer från försök att eliminera de tekniska begränsningar som fanns. De nya försök som görs nu bygger på ren girighet och makt. Platforms ägarna vill vara kung i sin egen trädgård och tjäna mer pengar. Man vill att just den egna trädgården ska vara hela universum för de som befinner sig i den. Man vill ha oinskränt makt i sitt egen universum. En del har gått så långt att de döpt om sina bolag tex har Facebook blivit META(efter metaverse, ett concept inom sience fiction).

Redan tanken på att Zuckerberg skulle tillskansa sig någon form av oinskränkt makt får mig att må illa. Trumpens invasion av Capitolium kommer att framstå som rena kindergarten i ett universum där Zukkie är envåldshärskare.

I vår del av världen är det är faktiskt vi människor som väljer våra ledare, inte tvärt om.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: