Infrastruktur

Elbilsboomen plöjer vidare och som väntat finns en del motståndsfickor kvar. Att åka elbil fungerar utmärkt så länge man håller sig nära storstäder och E4:an. Är det kanske så att landsbygdsborna är bakåtsträvare på grund av brist på storleksfördelar….

Kartan med fungerande snabbladdare talar i alla fall sitt entydiga språk. I mellandagarna så åkte vi från Motala till Sälen. Den största delen av vägen delades inte med stockholmarna. Vi stötte på dem i Vansbro. Enligt planerinen skulle vi åka till Örbro (91 km) och ladda, sen skulle vi åka direkt till Högfjället (305 km). En baggis, då vår bil hade 423 km enligt WLTP körcykeln. Att den siffran var optimistisk visste vi, bilen sjäv trodde på 280 km vid 17-tiden 3 dagar innan avfärd.
Men dagen innan avfärd när jag väl gjorde planeringen så var det 11 minusgrader. Elbilens effektivitet avtar med temperaturen och att ladda går långsamt vid hög laddingsgrad, det är ju laddingen av de sista procenten som tar tid.
Enligt appen skulle vi ladda upp bilen från 69% till 85% i Örebro och sen gå direkt mot Högfjälls Hotellet och komma fram med 10% laddning kvar. Med tanke på yttertempraturen kändes marginalen väl låg, så jag ville lägga in en laddning i Vansbro. Jag kunde bara hitta en snabbladdare i Vansbro. När jag sökte detaljer för den så var den trasig och jag kunde inte hitta något alternativ. Räckvidddsångesten slukade mig….
Som väl var fixade Fredrik på Skobes i Motala en bil med förbränningsmotor som var väl stödd av infrastrukturen även vid sidan av E4:an och storstäderna.

Om jag hade varit 100% rationell hade vi nog hittat ett sätt att komma ända fram med Elbilen, men när allt kom omkring så var jag inte så rationell som jag trodde.

Jag tror att vi behöver bättre infrastruktur på landsbygden för den snabbt framväxande elbilismen.
Vem ansvarar för infrastrukturen i vårt land, jo det gör myndigheterna. Här ligger som vanligt människor och näringsliv före. När myndigheterna väl gjort sitt jobb så kommer fjällenresan bli mer behaglig och avslappnande!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

3 reaktioner till “Infrastruktur

 1. Tyvärr sant. En bekants bekant åkte Göteborg till sälen med planerat laddstopp i grums. Är man nummer tre i kö till stationen blir resan lång… eftersläpande laddstruktur är problemet. Även längs motorvägen tar resan tid på vintern. Vår dotter åkte Västerås-Stockholm-Göteborg eftersom hon hade mycket saker inte tåg. Tog 11 timmar

  Gilla

 2. Hybrid är alltså mer optimal än så länge!
  Genomgripande förändringar går trögt, som så ofta.
  För bostadsrätter under uppförande borde det väl vara självklart att förbereda boendeparkeringarna för elbilar.
  Men inte, man överlåter till BRF att ta ställning till hur många platser det verkligen finns intresse för. Alltså när parkeringen redan står klar!🙃🙁
  Hur tänker man? Att el-bilen är ett övergående fenomen?!

  Gilla

 3. Det är just det som du beskriver som är grundproblemet. Längre resor utanför städerna och längs E4:n är ett högrisk projekt med ren elbil. Om det endast finns 1 snabb laddstation i Vansbro så är det säkert många som samtidigt har kommit på idén att ladda bilen där innan resan till slutmålet….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: