Elpriset

Det är många som regerar över hur mycket de ska betala för elen i december, framför allt om man bor i elregion 3 eller 4.

För att de höga el-priserna ska nå ända in på din på din elfaktura så måste du ha ett rörligt elavtal. Det kanske inte är så många som har det. De flesta som värmer sin bostad med el har faktiskt skrivit avtal med sin elleverantör på ett fast pris.
Den kostnad som vi elkonsumenter upplever som elpris består faktiskt av flera delar:

1. Kostnaden för inköp av själva energin (betalas per kwh)
2. Kostaden för överföringen av energin till dig från produktion (betalas per kwh)
3. Maxbelastning (betalas per år)
4. Elskatt (betalas per kwh)
5. Moms (betalas per fakturerad krona)

Man kan tycka att nästan alla komponenter av totalpriset byggs upp av hur många kwh du använder. Skälet till att din faktura ändå är så komplicerad är att du kan välja vems el du köper. Du kan dock inte välja vems nät som står för transporten, det bestäms av var i landet du bor. Skatter och moms beror på vilket land du bor i.

Det förslag som regeringen lägger fram för kompensation av höga elpriser beror helt på mängden förbrukade kwh, ju mer kwh förbrukade desto mer kompensation. Vilket budskap sänder regeringen egentligen? ”Du bör inte anstränga dej för att effektivisera din elanvändning , ju bättre du är på att reducera din förbrukning desto mindre pengar får du”. Och hur gör man när man har rekordproduktion av el och priset blir väldigt lågt? Begär man då att konsumenten ska betala lite extra till staten när elen är så billig? Eller handlar det helt enkelt om valfläsk.

Det rörliga elpriset är slagigt. Till exempel var det högsta snittpriset i december i elområde4 2021 enligt nordpool 187 öre/kWh, lägsta 34 öre/kWh och för året var snittet 82 öre/kWh.

Jag tror att de flesta berörda konsumenter är väl medvetna om svängigheten i ett rörligt elpris. Låt de konsumenter som tror på ett lågt elpris spela på det. De som inte vill spela på det, jobbar med sina fast pris varianter som låter leverantören stå för spelandet.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

2 reaktioner till “Elpriset

  1. När man bestämmer sig att ha ett rörligt Elpris, så tar man en kalkylerad risk, Perioder med lägre pris än ett fast pris, men även risk för att få ett högre pris än det fasta. Det är ett val man gör. När sedan Elpriset blir högt, måste man ta konsekvenserna av det, och då känns det inte bra att Staten skall ge kompensation för detta. I mina ögon är detta valfläsk, och inget annat, oavsett hur kompensationen ges och av vem.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: