Ju mer jag tänker på elens egenskaper, desto mer fascinerad blir jag.
Jag har alltid funderat på vad är skillnaden mellan produkt och tjänst. Tillslut har jag alltid tvingats tillbaka till den definition som jag anammade på universitet: en tjänst konsumeras samtidigt som den produceras.
El är ju likadant, man måste konsumera och producera lika mycket samtidigt. Men vi kan buffra el på vägen. Detta gör man för att hålla en viss utlovad frekvens och spänning.
Det finns ganska många sätt att lagra el-energi temporärt, men vi kan inte kostnadseffektivt lagra mycket el-energi speciellt länge . De el-lager vi använder idag är utformade för att hantera de svängningar som uppstår eftersom produktion och efterfrågan på el varierar. Nu när klimatomställningen driver på behovet av mer el och vi ständigt söker det billigaste alternativet så kommer vi troligen ta in mer icke planerbar produktion av el. El genererad med sol och vind är billig och kan inte planeras. Vi kan ju inte styra vädret, än så länge i alla fall. Sverige tillverkar ungefär 160 Twh el på ett år, de buffertar vi har fungerar för för den situation vi har idag.
Om vi antar att de som mest på ett år, år varken är solsken eller blåser under två veckor om året. Så behöver vi en buffert på 6 Twh, det är lika mycket som 160 000 elbilars sammantagna batterikapacitet.
I Sverige såldes 2019 trehundrafemtio tusen bilar. Redan nästa år har vi alltså den mängden batterier vi behöver för att hantera den icke planerbara generering av el.
Det är ju en jättemöjlighet för våra politiker som älskar att reglera och subventionera.
Teknik och volym finns redan nu!