Vem bluffar vem?

Idag kan man köpa naturgas för ungefär 15 öre per kWh. Samtidigt vet vi att det finns aktörer som är villiga att sälja el genererad av solceller för 20 öre per kWh.
När Tyskland byggde upp sitt beroende av rysk naturgas, var det inte så.
I Tyskland finns det en oro för vad som kan hända om Ryssland stryper sina gasleveranser helt som respons till västvärldens sanktioner.

Tiden det tar att bygga infrastruktur för att ta emot naturgas i flytande form (LNG) måste vara mycket snabbare än att ställa om till egen produktion av fossilfri energi, annars är Tysklands situation ännu mer begränsad.
Det är nog inte bara rädslan för att frysa som spelar in i detta beslut, utan även en tysk förståelse av att deras energiinköp faktiskt finansierar Putins krig i Ukraina. Inte nog med det, att bränna naturgas, oavsett om det transporteras i flytande eller gasform, släpper ut CO2.

Tysklands trade off är jättesvår. Hur som helst har verkligheten lärt oss hur dåligt det är att göra sig beroende av en energikälla som en skurkstat kontrollerar.

Att betala extra för att få okontroversiell energi är bättre än att blint fokusera på att köpa den billigaste.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Vem bluffar vem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: