Det är klart vi kan!

När vi människor hör eller ser ett annat sätt att åstadkomma det man vill uppnå men som inte är samma sätt som man tidigare har vant sig vid så är vi beredda att försvara det av oss invanda sättet. Många är till och med beredda att gå i strid för den invanda sanningen även om det finns bevis för att den annorlunda metoden och konkurrerande sättet är bättre. När metoden har etablerats i hjärnan kostar det mer energi att byta ut den gamla metoden än att bara låta den vara kvar.

Det är en viktig anledning till varför marknadsföring och propaganda faktiskt fungerar så bra. Vi är väldigt obenägna att ersätta en sanning med en annan även om den nya sanningen kan bevisas. När någon vill ersätta en sanning så faller vi ofta in i fake news läget och förnekar bevisen.
Ett exempel på detta är vårt förnekande av att vi i EU kan klara sig utan rysk gas. Det är så väl etablerat att vi behöver rysk gas så vi förnekar vad vetenskapen påstår.
Det går åt mycket energi för att ersätta en sanning, således måste den nya sanningen vara mycket bättre än den existerande sanningen för att du ska byta. I dagsläget är det svårt, för att inte säga omöjligt, att övertyga de som tror att vi måste ha rysk gas för att klara av vardagen att vi faktisk klarar oss utan rysk gas.

Nu kanske Putin stryper gasflödet till Europa och då slipper vi ett svårt beslut. Men det var väl det vi krigade om, att Putin inte skulle bestämma över oss européer, vad vi ska göra. eller?

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: