Dags att ta beslut!

Ofta beskylls vi svenskar för att vi gärna vill att någon annan ska ta svåra beslut och göra det smutsiga jobbet så att vi kan framstå som mer godhjärtartade än vi egentligen är.

När det väl kommer till läget att tankar ska omvandlas till handlingar så vill vi gärna att någon annan ska göra det. Tyvärr är vi lite kända för att stoppa huvudet i sanden och hoppas att någon annan ska göra själva jobbet. Det är inte något unikt för oss svenskar, alla vill ju njuta av av det goda men färre är sugna på att ta på sig någon del av risken.

Det som gör att Sverige och svenskarna får dras med epitet neutrala fegisar beror naturligtvis på de beslut som aldrig togs och och för att vi valde att vara neutrala under andra världskriget. Men var vi verkligen neutrala?

I och med pandemin, klimatkrisen och Ukrainakriget så väntar många beslut på att bli tagna. De beslut vi tar får vi leva länge med. Att vänta och se förstärker nog omvärldsuppfattning om oss, nämligen att vi är lite rädda för att ta beslut.

En del etiketter har oerhörd vidhäftningsförmåga, speciellt när de är relaterade till krig och kriser.

Tänk efter och låt inte reptilhjärnan bestämma vilka etiketter vi ska bära på nu och i framtiden!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

2 reaktioner till “Dags att ta beslut!

 1. Tänker du just nu på NATO-medlemsskap eller inte?!
  När jag tänker på den frågan, känner jag omedelbart det dilemma du ger uttryck för.
  Men när jag tänker vidare på de handlingar som Putin nu bär ansvar för i Ukraina, vill jag att vi snarast går med. Vi är helt i händerna på Putins godtycke, i vilket fall som helst, även som ’alliansfria’.

  Gilla

  1. känner som du, vi har 3 parter som försöker vara ledande när det gäller militär makt. Jag är hellre med i Nato än än tar order från Putin eller Xi. Trots de brister det Libertianska systemet visar upp så är det fan så mycket bättre än de autokratiska alternativen. Jag tror på en öppenframtid och villl att vi ska bli fler som vill sammarbeta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: