Putins informationsmonopol

Om man frågar en äventyrare varför de gav sig ut på äventyr så svarar de ofta – för att jag kunde. Putin ville behålla makten och trodde att han kunde erövra Ukraina med de resurser han trodde att han hade. Under resans gång visade det sig att många antaganden han hade gjort var fel.

I en nation som är auktoritärt styrd tas varje beslut av en och samma person. Om personen väljer fel så väljer hela nationen fel.
När Putin bestämde sig för att gå i krig med Ukraina hade hade han ganska många fel. Bland annat trodde han att;
– Ukrainarna ville vara ryssar
– Väst var splittrat, räddhågset och dekadent
– Rysslands militära styrka var god
– Rysslands ekonomi var stark
I autokratier säger rådgivarna oftast vad de tror ledaren vill höra inte vad han bör höra. När ansatserna visade sig bara vara Putins fantasier så fick man gå tillbaka till verkligheten. Krympa scoopet och ägna sig åt att göra östra Ukraina till en parkeringsplats med hjälp av sitt artilleri. Det visste Putin sen tidigare att Ryssland var bra på. Baserat på detta och sina lögner kunde han fortsätta han organisera sin segerparad i maj. Han kunde i samband med segerparaden basunera ut kommunikationen att Operationen, som inte var ett krig, var en succé. Putin kan på så sätt kommunicera att Ukraina är befriat från alla dessa nazister. Han kan även rättfärdiga den oprecisa artilleri beskjutningen som nödvändiga, för att blåsta de Ukrainska Nazisterna av jordens yta.
Priset för detta i pengar, lidande och människoliv kommer knappast att nämnas i Ryssland då Putin kväst det fria ordet.

Även om vi är minde rädda för WWIII så måste vi fortsätta att kämpa mot lögner och mot alla former av informations monopol, alla har rätt till saklig och fri information!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: