BMW är inte vad de en gång var…

Det finns alltid en plats för BMW i mitt hjärta, men det blir tydligare och tydligare för mig att man har gått bort sig. Alla bilar, ja faktiskt alla former av produkter vi köper är kompromisser. Någon väljer hur produkten ska se ut, vad som ska vara med och vilka idéer som blir kvar på utvecklingsenheten.

Elbilen BMW i3 visades som koncept under Genèvesalongen 2011 och kom i produktion sommaren 2013. Tillsammans med den sportiga laddhybriden i8 bjöd de på något helt nytt och framtidssträvande från BMW. Båda bilarna gick ur produktion 2020. I år har BMW börja leverera bilar tänkta att visa vägen in i framtiden. BMW jobbar nog med idén att att alla bilar ska upplevas på liknande sätt, oberoende av drivlina. BMW:s sikte in i framtiden ska tydligen kommuniceras av kompromisser med bilar med förbränningsmotor och de jättestora och jättefula njurarna i nosen av bilen.

Vinnaren av Top Gear EV Lifetime award 2022, BMW i3, var tydligen toppen av BMW:s kreativitet, sen dess har det bara gått utför. Det är faktiskt svårt att föreställa sig att en bil från BMW någonsin kan vinna en lifetime award igen.

Bilar bygger på känslor, jag tror att ingen vill att ens bilval ska förknippas med egoism och smuts. Det är faktiskt otroligt att BMW vill det.

Jag ser fram emot en bransch där man helst lägger resurserna på de fördelar som elen kan ge och lämnar de begränsningar som förbränningsmotorn ger i historien.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

2 reaktioner till “BMW är inte vad de en gång var…

 1. Hej
  Jag tror att problemet för etablerade märken är att de är just etablerade och vet att allt inte är så enkelt. Om det uppfattas som bakåtsträvande påverkar det börskursen men att inte göra vinst har samma effekt och kan försvåra framtida satsningar så det är en balansgång.
  Redan nu lär den sammanlagda volymen EV som tillverkare säger sig tillverka större än den tillgängliga mängden nickel och litium på marknaden. Leveranskedjorna skalar upp i snabb takt med allt vad det kan medföra map bristande miljötillstånd eller kvalitet.
  Sen har vi det där med tillgänghet på laddstationer som en annan flaskhals. För att inte tala om tillgängligheten på ren el!
  Det är mycket bra som görs för att komma tillrätta med dessa problem och därtill snabbt men det är kanske inte så konstigt att flera tillverkare i detta läge förespråkar hybrider (eftersom de ställer om den största delen av körningarna till att bli ok) samtidigt som de inte slösar på vare sig mer energi för batteriproduktion eller råmaterial än vad som behövs.

  Gilla

 2. Håller med om din analys. Det jag försöker lyfta fram är att denna omställning som går fortare än vi människor hinner ändra oss och att fokuset ofta tyvärr ligger på att bromsa utveckligen snarare än att lösa de nya problem som blir synliga.. Dessutom har de som har en fungerande affär en ryggmärgsinstikt att försvara denna ofta till ett alltför högt pris.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: