Nimby

På engelska webbplatser dyker ordet Nimby upp nu och då. Det är ett ord uppbyggt av första bokstaven i de ord som ingår i beskrivningen av uttrycket, ”not in my back yard”. Vi ser det rätt tydligt just nu i kommunernas beteende kring vindkraft.
Gärna vindkraft, men inte i min kommun! Det motstånd vi ser när det gäller Vindsnurror är en mild bris jämfört med den storm som kommer när någon söker tillstånd för att bygga SMR i din komun.

Det är landets miljödomstolar som ger tillstånd för vinkraft men eftersom de alltid frågar kommunen så är det de som i praktiken bestämmer om vindkraftverk får byggas eller ej. Sen 2009 har man stoppat 1318 vindkrafts byggen. Man vill tro att det finns rationella skäl bakom kommunernas beteenden, men det gör det inte.
Det är lite som Ryssland i säkerhetsrådet. Genom sitt VETO kan de stoppa alla uttalanden från säkerhetsrådet som skulle kunna vara misshagliga för Ryssland. Nu har väl kommunen inte nått Rysslandsnivå ännu, men riktningen är tydlig.

De som ska representera dina åsikter gör det lätt för sig själva och avslår varje ansökan som inte faller dem på läppen . Var det så du tänkte dig anständsprocessen när du röstade på dina lokalpolitiker? Eller var det kanske så att du trodde att de skulle göra ett välavvägt och motiverat beslut för varje ansökan?

Monopol måste behandlas varsamt. Frågan är om en kommuns byggnadsnämnd kan hantera ett sådant delikat monopol.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: