Vad håller vi på med egentligen?

Vad är vi rädda för, varför denna skräck för förnybar energi? Är vi rädda för att frysa eller att elektronerna skall stanna när de är förnybara. Förnybar energin är:
– Billigare
– Pålitligare
– Lokalare
– Renare
– Köpbar

Nu, när vårt nuvarande energisystem sätts under press av Putins krig mot Ukraina så reagerar vi med att finna alternativa olje- och gasleverantörer. Vi överväger till och med att investera i anläggningar som kan ta emot gas i flytande form. Att bygga en hamn för ta emot LNG samt anläggningar för att göra om LNG:n till gas som kan kopplas in i existerande gassystem känns som en både dyr och långsam lösning. Troligen är det ungefär lika snabbt att gå direkt på förnybar energi. Om man har undersökt det alternativet, så är det iallafall inte något som man har pratat om, lagd plan ligger.

Energipriserna hänger ihop, oavsett vad slutprodukten är. Tyvärr är inte den fysiska distributionen inte lika hopkopplad, alla nät är idag nationella. därmed tas först och främst nationella hänsyn.

Det mest profilerade och prioriterade projektet i EU borde vara att koppla ihop EU-ländernas respektive stamnät så vi kan producera el där det är gynnsamt och konsumera elen där den behövs. Det är visserligen ingen kortsiktig lösning för att att stoppa Putins möjlighet att idka utpressning mot EU, men det måste göras och det skulle minska vårt beroende av Putins vilja.
Den som satsar kan vara med och dela på uppsidan!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: