Monopol

Monopol är aldrig bra, men ibland nödvändiga.
Vårt elbehov är ständigt tilltagande, hela vår klimatomställning bygger faktiskt på elektrifieringen. Då måte vi kunna producera den el vi behöver, kanske tom mer än vi behöver den extra elen kan vi exportera till andra länder. Om produktionen och transporten är billig kan det göra oss till de nya Araberna. Kanske inte låter så dumt, om man är Prins eller nåt, men vi ska nog inte tro att alla får ett ökat välstånd om vi inte har en modell för hur vi ska fördela pengarna.

Vem äger vinden, vem äger solskenet? Ingen! Så vi får nog fokusera på själva marken där anläggningen ska stå, för marken har ju faktiskt en fysisk ägare. Men man får ju inte bestämma om det är OK att kan bygga på den, det är ett monopol som kommunen har. Monopol är ett mycket kraftfullt verktyg och måste hanteras mycket varsamt och klokt. Jag tycker inte att vi ska sätta detta verktyg i händerna på ett gäng hobbypolitiker, det är som gjort för för korruption!.

Ett annat monopol vi borde titta närmare på är Svenska Kraft Nät (SKN) De har nämligen monopol på att långa transporter av el och att delar in Sverige i elregioner för olika elpriser. Förr i världen var det ganska ineffektivt att transportera el, det är det inte längre. Man kan ju tycka att SKN borde ha koll på detta, men det har de inte. Att det blivit så beror på att SKN glatt sköt över den kostnadsökningen till konsumenterna av el. Regeringen var med på detta för de så kallade överföringsvinsterna mellan olika regioner tillföll SKN som ägs av Staten.
Dessutom var det ju svårare att se att regeringen faktiskt subventionerade glesbygden med låga elpriser.

En del monopol är ofrånkomliga, då krävs enorm transparens och granskning för att undvika missbruk av monopolställningen. Se till att SKNs monopol hela tiden blir granskat och ifrågasätt varför hobbypolitiker sätter stopp för energianläggningar.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Monopol

  1. Håller helt med om att monopol kräver insyn och granskning och engagerade medborgare.
    Men att avfärda våra kommunalpolitiker som hobbypolitiker rakt över, tycker jag är orättvist och farligt. Huvuddelen av dem är seriösa och engagerade och tar sin uppgift på allvar.
    Vi har de politiker vi förtjänar. och vad är alternativet? Vi behöver ju bara titta österut. Demokratins brister är ändå att föredra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: