Ibland känner man sig motarbetad

Ja, jag är nog en typisk nyhetsjunkie, jag lägger gärna halva dagen åt att ta in nyheter. Det gör mig ibland rätt modstulen, ju mer jag läser och förstår desto mer modstulen blir jag. Med jämna mellan rum måste jag påminna mig om att negativ information är ett minst dubbelt så effektivt påverkansmedel som positiv information. Det utnyttjar de som skriver och beskriver de mörkare delarna av den värld som vi defacto lever i.

Egentligen är det inte så konstigt att negativ information påverkar oss lättare än positiv information. Våra gener är ju urgamla, faktiskt ända från tiden då vi fortfarande levde på savannen. Om någon varnade oss för att det fanns otäcka lejon i ett område så brydde man sig inte om att det fanns gott om mat, man gick inte till otäcka lejon förrän vi var mycket hungriga.
Det var inte något bra läge att genomföra ett statiskt säkerställt experiment för att ta reda på om man blev mättare eller uppäten i området, det var bäst att undvika att bli uppäten.
Så det naturliga urvalet premierade de som tog till sig den negativa vinklingen.

Faktum är att vi människor kan skapa en bättre framtid så länge vi är beredda att jobba för förbättringen. Vi människor stoppade hyperinflationen, vi slog tillbaka nazisterna och vi tog fram flera olika Corona vaccin.

Visst finns det goda hopp för att vi kan gå en bättre framtid tillmötes!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Ibland känner man sig motarbetad

  1. Ja, det är bra att bli påmind om att de goda krafterna har segrat över tid. Delsegrar mot ondska och okunnighet är vad vi har att grunda framtidtron på.
    Oroar mig ofta för, hur unga människor i dag ska få en framtidstro. Kunskaper i historia, att kunna se bakåt, är ett ben för dem att stå på. Vi måste hjälpa dem till den insikten.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: