Priset rusar

Snart är det vedervärdiga kriget i Ukraina inne på sin sjunde månad. De har med önskvärd tydlighet visat hur dåligt och dumt det är att kriga. Om vi människor kunde lägga lika mycket energi på att förstå varandra som vi lägger på att ha ihjäl varandra så skulle jorden vara ett mycket bättre ställe att leva på. Nu är det inte så, uppenbarligen tycker en del av oss att svält och energibrist är OK att utnyttja för att uppnå egna personliga fördelar.

När det är krig så producerar vi mindre, men behoven är ungefär de samma. Efterfrågan är rätt konstant medan tillgången minskar, alltså stiger priserna. Snabba upp- och nedgångar i priserna reflekterar inte en verklig förändring i tillgång och efterfrågan utan vår tro på framtiden. Tror vi på framtiden så kan vi köpa de tillgångar vi tycker oss behöva när vi behöver det. Vi behöver således inte bunkra varan och vi får inga snabbt stigande priser. Tror vi inte på framtiden så kommer vi att bunkra och vi får en ökad efterfrågan med påföljande prishöjningar.

Just nu är det många som tror att Putins krig kommer att skapa brist på spannmål och energi. Vi i västvärlden tycker oss kunna hantera dyrare mat, vi är mycket mer bekymrade över att behöva sänka vår inomhustemperatur några grader. Det bästa vi kan göra är att hitta sätt att spara energi på och bidra till att ny energi kan skapas.

De flesta människor är verkliga överlevare och vi kommer att finna vägar runt även detta vedervärdiga och korkade krig. Var beredda på att vi får gå igenom en del jobbiga händelser men sluta aldrig att tro på en bättre framtid, för det är vi som kommer att skapa den.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Priset rusar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: