Fullgör ditt åtagande, tänk och rösta

Vi närmar oss valet med språngsteg. Ju närmare vi kommer desto kortsiktigare blir våra politiker. Man kan säga vad som helst för att få en röst till, och man gör det. Man struntar i allt som har en längre tidshorisont än valdagen. Vi väljare äter gärna valfläsk.

Även om demokratin är det klart bästa alternativet för samhällsstyrning som vi har, så finns det en hel del fallgropar att gå in i.
Till exempel kan det parti vi röstar på kan inte hållas ansvarigt för de löften de ställt ut för att få din röst. Löftena kan oftast inte ens backas med en trovärdig finansiering. Politikerna är högst medvetna om detta när de lovar vitt och brett och de ber om ditt förtroende.

Som vanligt är det som verkligen infrias en kompromiss av de löften som olika partier presenterat under valrörelsen. Vi väljare lämnar just när vi röstar vårt förtroende till den vi röstar på och måste alltså lita på det parti vi har givit vårt förtroende att representera vår åsikt efter valdagen och de närmsta fyra åren. Det vi faktiskt väljer är vilket parti som vi tror bäst kan representera vår åsikt. Det är ju absolut inte så att vi väljer ett antal förslag från ett smörgåsbord dukat av ett visst parti som sedan implementeras till punkt och pricka.
Demokrati kräver sin insats av både väljare och politiker och båda parter måste leva upp till sitt åtagande.

Lägg ner mödan, gör ett val som du tror kommer att göra världen lite bättre de kommande fyra åren. För det är faktisk minst så länge som du måste kunna stå för ditt val.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: