Elpriset beror inte bara på Putin

I det blå blocket var det någon spinndoktor som kom på att kärnkraften var det perfekta ämnet att ta enkla poäng på från det röd/gröna blocket. Om vi lyckas få upp det ämnet på agendan så är det fett bra för oss.

Spinndoktorerna visste att detta skulle vara perfekt för att splittra det röd/gröna motståndet. Få eller inget ämne kan vara så emotionellt laddat som kärnkraft och partierna i det röd/gröna blockets partier tyckte olika. Vad som var bra för väljarna var inget man brydde sig om.
Enligt energiforsk, statens eget forskningsinstitut ser den harmoniserade (LCOE) kostnaden för olika elproduktionsslag ut som följer:

  1. Vindkraft på land: 32 öre per kWh
  2. Solel, stora parker: 43 öre per kWh
  3. Kraftvärme, avfall: 48,5 öre per kWh
  4. Vattenkraft, ny station: 52 öre per kWh
  5. Vindkraft till havs: 53 öre per kWh
  6. Kraftvärme, skogsflis: 55 öre per kWh
  7. Kärnkraft: 56 öre per kWh
  8. Solel, små villasystem: 79 öre per kWh

De som säger sig vara för marknadskrafter verkar vara mer för att vinna röster än att vara för att Sverige ska producera billig el. Kärnkraften mår bäst av att lunka och gå i en förutbestämd takt och lämpar sig inte väl för att justeras efter efterfrågans svängningar. Att bygga ett vettigt distributionsnät verkar bättre och billigare. Kan engelsmännen leda el 3800 km från Marocko till Storbritannien så borde vi kunna hantera vindkraftens intermittents för 24 öre per kWh.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: